Bazılarımız için İlkbahar demek bahar alerjisi demek. Havaların güzelleşmesiyle birlikte kendimizi dışarı atıyoruz ama hapşırma, burun akıntısı, kızaran ve yaşaran gözler derken İlkbaharın tadını çıkaramıyoruz. Doğal bir çözümü yok mu peki? Tabii ki var. Bahar alerjisinden mağdur insanların imdadına yine bahar koşuyor!
Bahar alerjileri ağaç ve bitkilerden yayılan polenlere bağlı olarak meydana geliyor. Fakat asıl nedenlerinden biri vücuttaki vitamin yetersizliğinden kaynaklanıyor. Yaz aylarında tüketilen taze meyve ve sebzenin kışın bulunmaması nedeniyle bağışıklık sistemimiz zayıflıyor. Haliyle alerji vücudumuza daha kolay yerleşiyor. Ağaç ve bitkilerin yanı sıra evdeki halı, yorgan, yastık gibi yünlü birçok eşyada polen bulunuyor. Mesela kuş tüyü yastıklar alerjisi olan insanlar için tam bir kabus. Ayrıca hava temizleme cihazları alerji için oldukça etkili. Bu cihazlar ile evinizde dolaşan allerjenlerin bazıları için HEPA (yüksek verimli partikül hava filitresi ) filtresi, kullanılması tozları ve partikülleri tutarak allerjeni azaltıyor.
Diyelim Bağışıklık sistemimizi güçlendirdik ve alerjimizi tetikleyecek faktörlerden uzak duruyoruz. Gelelim bahar alerjisinin doğal çözümlerine!
PAPATYA
Papatya bitkisi çok iyi bir antibiyotiktir. Vücut direncinin azaldığı zamanlarda ortaya çıkan alerjik reaksiyonları tedavi edici özelliğe sahiptir. Vücuttaki direnci artırarak sizi alerjiye karşı korur. Aktarlarda rahatlıkla bulabileceğiniz papatya çayını demleyerek türetin. Bir fincan için 1-2 kurutulmuş papatya yeterli olacaktır.
SİNAMEKİ BİTKİSİ
Alerji ile birlikte meydana gelen kaşıntıyı ve nezle gibi durumları giderir. Sinameki çayı haftada bir kereden fazla içilmemelidir. Sinameki otu güçlü müshil etkisiyle tanınan bir bitkidir. Fazlası bağırsaklarda problemlere neden olabilir. 2 çay kaşığı sinameki yaprağının üzerine bir bardak kaynar su döküldükten sonra, 5 dakika demleyin ve süzün. Akşam vakti 1 bardak sıcak olarak tüketin.
KIRMIZI BİBER VE ZENCEFİL
Bu iki baharatı tüketmek hem yemeklerimizi tatlandırıyor, hem de burun kanallarını temizleyerek mukus miktarının azaltılması konusunda bize en büyük yardımcımız.
ANANAS
Ananasta bulunan doğal bir enzim olan bromalein, alerjinin etkileri ile oluşan burun etlerinde olan şişme ve mukusu azaltarak daha kolay nefes alımına yardımcı oluyor. Özellikle Sinüs enfeksiyonları için ilaç tedavisine ek olarak fayda sağlıyor. Mevsimsel allerjiyi (saman nezlesi), öksürük, sinüzit ve burun iltihaplarını rahatlatıyor.
ELMA SİRKESİ
Elma sirkesi, mukus azaltma özelliği sayesinde, semptomları büyük ölçüde azaltıyor.Bir çay kaşığı kadar elma sirkesini bir bardak suya ekleyin ve bu karışımıgünde üç kere için.Bir yemek kaşığı kadar elma sirkesi ile 1 yemek kaşığı kadar taze sıkılmış limon suyunu karıştırabilir ve içine yarım yemek kaşığı kadar bal ekleyebilirsiniz.Bunu günde üç kez tüketin.
ISIRGAN OTU
Isırgan otu anti-histamin özelliklere sahip, bu nedenle bu bitki mevsimsel alerji ile savaşmak konusunda oldukça etkili.Yapraklarını demleyerek bir bitki çayı hazırlayın ve gün boyu tüketin.İsterseniz içine çeyrek dilim limonla tatlandırabilirsiniz.
BAL
Organik bal, vücudumuzun dış alerjenlere karşı uyum sağlaması konusunda çok yardımcı oluyor. Gün boyu birkaç kaşık tüketin.
NARENCİYE
Narenciye C vitamini bakımından zengindir ve vücudunuzun olası alerjiler ile mücadele etmesi için harika bir besin. Antioksidan kaynağı olmanın yanı sıra, C vitamini doğal bir anti-histamin görevi de görür. C vitamini en çok portakal, greyfut, mandalina, limon gibi turunçgillerde bulunsa da, yaz aylarında bunları taze olarak bulmak mümkün olmuyor. Bu aylarda taze çilek, kavun, karpuz, maydanoz ve yeşilbiber gibi besinlerden C vitamini alabilirsiniz.
ZERDEÇAL
Zerdeçal, hem yemeklerinizi tatlandırmak hem de mevsimsel alerji semptomlarını hafifletmek için birebir.Zerdeçalda bulunan bir kimyasal olan kurkumin, doğal bir dekonjestandır. Fazla abartmadan dilediğiniz miktarda tüketin, farkı görün.
DOĞAL ESANSİYEL YAĞLAR
Lavanta, okaliptüs, gül ya da nane gibi bitkilerle hazırlanan esansiyel yağlar, solunum yollarınızı temizleme açısından yardımcı olabilir. Esansiyel lavanta ya da nane yağından 2-3 damla olacak şekilde bir çorba kaşığı kadar badem ya da zeytin yağında çözün.Şakaklarınıza ve ayak tabanlarınıza uygulayın.Gül ya da okaliptus tercih ediyorsanız, pamuklu bez üzerine birkaç damla bu yağlardan ekleyin ve buharını teneffüs edin